Hur är det, har du ett gott musiköra? I den här artikeln får du ett bra tips på hur du kan testa ditt gehör!

I slutet av förra veckan publicerades blogginlägget “Tondöv eller inte” på Musikalisk.se. Inlägget handlade om ett väldigt intressant test som man kan göra för att testa sitt musiköra lite grand. Nyligen publicerade jag en artikel om gehör här på Komponera.se, och tänkte att det inte vore helt fel att följa upp med en artikel inspirerad av just det inlägget. Det finns flera sätt att ta reda på hur man ligger gehörsmässigt, men vissa är mindre “riskfyllda” än andra. Ett alldeles utmärkt sätt är att dra nytta av ett onlinetest. Får man ett dåligt resultat är det ingen som behöver veta det!

Först och främst ska det sägas att alla kan träna upp sin musikalitet, men vissa måste lyssna mer och arbeta mer aktivt med det än andra. De som tränades mycket i musik när de var små och kanske har musiker i släkten brukar ha bättre förutsättningar än andra.

Testet i fråga heter Distorted Tunes Test, och går ut på att man får höra 26 olika välkända melodier spelas med hjälp av ett enkelt MIDI-piano. Eftersom det är ett amerikanskt test så känner de flesta amerikaner till alla melodier, men som svensk kan det hända att man inte har hört alla. Just detta faktum för dock med sig en ytterligare möjlighet att testa våra musiköron!

Testet är upplagt på National Institute of Deafness and Other Communication Disorders, men det innebär inte att de utan någon sorts nedsatt funktionsförmåga kan dra nytta av testet.

You might be interested:  Att Utforska Den Subtila Skönheten av Musikaliska Synonymer

Gå till testet

Det du ska göra är att lyssna och avgöra om melodin spelades korrekt, eller om den spelades felaktigt. När du kryssat i alla dina svar klickar du på “Submit your responses” längst ner på sidan och kollar hur många rätt du hade.

Följande bedömningar kan göras:

Ditt musiköra är relativt otränat …

… om du är osäker på de flesta av exemplen och följaktligen har rätt många fel.

Ditt musiköra är medeltränat …

… om du har rätt på de flesta, men är osäker på de melodier som du inte hört förut, och följaktligen kanske har ett antal fel.

Ditt musiköra är vältränat …

… om du har alla rätt på testet – även på de melodier som du inte kände igen. Om du kände igen alla melodier så kan ditt musiköra vara både medeltränat och vältränat. Vältränat om du var tvärsäker på alla.

Varför förväntas man, för att få kalla sitt musiköra för “vältränat”, kunna avgöra huruvida melodierna spelas korrekt eller inte även om man inte hört dem förut? Jo, ett vältränat musiköra känner inte bara igen melodier utan också tonarter. Samtliga av melodierna i testet är väldigt enkla och logiska, och alla de som spelas felaktigt går över i en annan tonart/riktning. Det vältränade musikörat känner igen en tonart (om än undermedvetet) efter bara ett antal toner, och märker således om musiken slutar någon annanstans.

Satte du inte alla melodierna på testet? Det är inget att oroa sig över! Lyssna lite mer, och oftare på musik bara, så lär du dig att förstå dess logik. Och glöm inte – att lyssna är inte detsamma som att bara höra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *