Skriva musik med gitarren

Välkommen till en tipsartikel som handlar om att skriva musik med gitarren till hjälp. Jag inleder som i början av avsnittet om att komponera med piano. Det här handlar inte om att skriva komplicerad gitarrmusik, utan snarare om bra sätt att tillämpa gitarren i låtskrivande. Med hjälp av gitarren kan man komma rätt nära musiken, och komponera på ett ganska intuitivt sätt, vilket många svenska låtskrivare, däribland Per Gessle och Laleh och Thomas Di Leva, har upptäckt.

Det finns alltid någon i närheten som kan spela gitarr. Ska det spelas “Ja må han leva” på en mindre festtillställning är det garanterat gitarren som åker fram. För det krävs ju inte särskilt mycket. Allt man behöver lära sig är att sätta fingrarna på rätt ställe och flytta runt dem snabbt över strängarna. Kan man några gitarrackord, ja då är man redo att börja göra musik med gitarr. Vad skiljer då gitarren från pianot när man komponerar? Möjligtvis, om man har en lite halvdan aning om hur båda instrumenten fungerar, kan man tycka att det är klurigare att spela melodier på gitarrsträngarna än på pianotangenterna. En bra grund för en låt är ju att sätta ihop ackord med just en melodi. Men det har förstås helt att göra med erfarenhet och preferens.


Utvalda länkar: Demolåtar.se | Gitarrkurser.netGillar du att sjunga samtidigt som du spelar är gitarren ett utmärkt instrument att införskaffa och lära sig. När du spelar dessa nyttjar du nämligen dina fingrar, vilket inte stör dig som vokalist (är du sångare med låtskrivarambitioner och kommer hem med ett sprillans nytt valthorn som kompinstrument har något gått snett).

Gitarren har fördelar gentemot pianot också. Många som spelar båda instrumenten anser att gitarren på ett sätt är snabbare och att det därför är enklare att hitta en bra rytm till sin låt. Med detta menar jag att när du spelar gitarr kan du göra ljud på “tillbakavägen” också, dvs. du kan glida över strängarna väldigt smidigt åt båda håll och därmed kanske hitta den där rytmiska karaktären lättare än med ett piano, vars tangenter inte gör ljud på uppvägen. Det kan låta banalt, men är inte helt oviktigt.

Följande video visar en cover av Ed Sheerans hit “The A Team”. Lägg märke till hur enkelt den ensamma akustiska gitarren definierar låtens rytmiska identitet. I videon kan du också se exakt vilka ackord som används i låten.

Gitarrmusik - skriva musik med gitarrDet finns naturligtvis betydligt fler bra exempel på låtar där gitarren, eller motsvarande stränginstrument har en framträdande roll. Bland andra kan Ted Gärdestads “Gitarren och jag” och Jason Mraz “I’m Yours” (där används en ukulele, men låten kan såklart också spelas på gitarr). Läs mer om hur du med gitarrackord som grund kan skriva din egen musik!

Nu följer några användbara övningar för dig som vill komma igång!

Skriva musik med gitarr/gitarrmusik – övningar

1. Skriv en rundgång med fyra ackord, eller välj en av följande:

a) G – Em – Am – C – (G) osv.

b) D – G – Em – A7 – (D) osv.

Spela de fyra ackorden på gitarren om och om igen och försök hitta på en melodi till den. Kanske fungerar samma ackord till att skapa en refräng också? Kanske i en annan ordning?

2. Skriv en melodi som är ca 12 sekunder lång. Försök hitta på ackord till den, bara genom att använda följande:

G, Em, Am, C, C7, D – i vilken ordning du vill! Observera dock att det finns särskilda ordningar som låter bättre än andra. Använd din intuition!


För mer information om ackord, ta en titt på Komponera.se:s avsnitt om ackord.

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Olika sätt att komponera musik.

Artikel publicerad den 26 september 2008. Senast uppdaterad den 14 juli 2017.

1 Comment

  1. alicia

    Hej jag är en tjej med bra röst och bjag är bra på att skriva låtar allt jag behöver är en liten knuff med musiken jag tänkte en gitarr men hur är det lättast bästa sättet att börja? HJÄLP

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *