Bullerdämpad mikrofon

Välkommen till en artikel om bullerdämpad mikrofon. Vad innebär begreppet “bullerdämpad mikrofon”? Det finns faktiskt mikrofoner med just den titeln, och dessa är specialgjorda för att filtrera bort oönskade och störande ljud från omgivningen genom så kallad “noise control”. Den lilla mikrofonen placeras nära örat och och genererar en ljudvåg som sätter det omgivande bullret ur fas. Bullerdämpad mikrofon används i vissa hörlurar, vilket gör de intressanta för vem som helst som älskar musik.

Bullerdämpad mikrofon används förstås inte till inspelning, men är ett måste för alla som håller på med musik. Har ni provat att komponera utan bullderdämpande mikrofon i hörlurarna i ett illa isolerat rum?


Mikrofoner på Thomanns Webbutik


Man talar ofta om bullerdämpad mikrofon när det gäller headsets. De kan vara bra att ha när man sitter på en arbetsplats och arbetar mycket över telefon, och de används förstås också inom militären. I krigets mitt gör en icke bullerdämpande mikrofon föga nytta hur mycket man än vrålar. För olika modeller av dessa headsets rekommenderar jag andra sidor – här kommer jag istället att lista några hörlurs-modeller som är utrustade med bullerdämpad mikrofon. Dessa är inte de billigaste av alla de hörlurar som finns tillgängliga på marknaden idag, men när man väl har en så kan man äntligen lyssna på musik, och bara på musik, på offentlig plats.

De tillverkare som är lite av specialister på bullerdämpande mikrofoner är Aiwa, Sony och Bose. Följande varianter rekommenderas av hemsidor som Prisjakt och Ezinearticles:

Bose Quiet Comfort 3 – En av de bättre hörlurarna på marknaden. Bose Quiet Comfort 3 är utrustad med en väl fungerande bullerdämpad mikrofon, och har lovordats på omdömes- och recensionssajter som Prisjakt. När man sätter på sig denna variant så stänger man resten av världen ute, så man får se upp så att man inte uppfattas som ignorant. Bose Quite Comfort 3 ges höga 8,56 i betyg på Prisjakt, men så kostar den också därefter. Ca-priset är 4000 kr, men på enorma “har allt”-sidor som Amazon.co.uk kan de förstås fås till billigare pris.

Bullerdämpad mikrofonPhillips HN-110 – Här har vi hörlurar med bullerdämpande mikrofon till ett betydligt billigare pris (runt 800 kr brukar prislappen hamna). Många recensenter på Amazon.com rekommenderar den här produkten och använder ord som “slösa inte bort dina pengar på Bose”. Dock så har den vissa egenheter som gör att betyget inte hamnar högre än ca 3,5/5. Enligt vissa användare är den bullerdämpade mikrofon som hörlurarna är utrustade med inte helt perfekt, och den sitter enligt många lite för hårt kring huvudet, vilket kan leda till huvudvärk. Det besvärar dock långt ifrån alla, och det som drar ner betyget är att många i ren ilska gett den en etta för att den gått sönder när de tappat den. Den är med andra ord ömtålig, men köper man en billig bullerdämpad mikrofon-hörlur så får man väl räkna med sådant. Man får se till att inte tappa den helt enkelt.

AKG k 28 NC – Dessa går ner ytterligare lite i pris och hamnar runt 650 kr. Enligt en användare på Amazon har den en så gott som felfri bullerdämpad mikrofon, medan en annan tycker att den bullerreducerande mekaniken inte kan mäta sig med exempelvis Bose modeller (men det kan man ju inte vänta sig heller). Det man kan störa sig på med den här modellen är designen, som kan te sig lite fladdrig och svårkontrollerad. Annars är det ett bra köp!

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Mikrofoner – tips och guide på Komponera.se.

Artikel publicerad den 29 juli 2011. Bearbetad den 7 juli 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *