Besök ett ljud på årets ljudOljud

Eftersom jag spenderat de senaste vårarna i Brighton har jag fortfarande inte fått chansen att ta del av programmet i Kungliga musikhögskolans årliga festival – ljudOljud. Faktum är att jag aldrig riktigt noterat exakt hur namnet lyder. Genom vänner och bekanta på skolan har jag varje år fått minst en event-inbjudan över Facebook, och spontant har jag nog i huvudet uttalat det som “ljud och oljud”, trots att jag vid flera tillfällen insett att det faktiskt inte står så. Det har ändå fungerat för mig; “noise” är ju ett brett samtalsämne i musikvetarvärlden.

Alltjämt osäker på hur namnet ska sägas (ljud och ljud? ljud, oljud? ljud, oh ljud!?) tänkte jag för en gångs skull se till att uppmärksamma Komponera:s läsare på den här festivalen. Några av Sveriges största talanger inom komposition får helt nya verk uppförda. Totalt bjuder festivalen på fjorton spännande events. Särskilt intressant kanske helgens (18-19 april) konserter i KMH:s Stora salen ser ut. På lördagskvällen och söndagskvällen får totalt tolv kompositionsstudenter sina nykomponerade verk framförda. På lördagen rör det sig om slagverkskonsert med verk skrivna för Mike Takahara och Per Sjögren. Söndagens examenskonsert bjuder bland annat på musik för piano, stråkkvartett, och fiskar. Jag är särskilt spänd på Kristin Boussards “Make a Fish Come True”. Jag har inte hört Boussards verk tidigare men har hört att hon ska vara en riktig fena på det hon gör. Sen en sådan sagoklingande titel får förstås en Disneyentusiast som jag att bubbla av entusiasm.

ljudOljud erbjuder mer än den konventionella konsertupplevelsen. Onsdagen den 15 april hålls exempelvis en lunchkonsert i Reaktorhallen – ett stort bergrum under Drottning Kristinas väg. Här kommer publiken inte vara bunden till en särskild plats, utan ha möjligheten att röra sig fritt i den grandiosa akustiken. Och vill man inte det finns madrasser att ligga på.

Nästan varje dag under festivalen (som äger rum mellan 14 och 22 april) kommer det finnas ett ljud att besöka i musikhögskolans källare. För er som inte gjort ett ljudbesök förut kan jag säga att det är något du inte vill missa. Ljudbesök är lite som läkarbesök i bemärkelsen att möjligheten inte ges särskilt ofta. Observera dock öppettiderna; 15-21 alla vardagar under vecka 16 utom lördag, då det är 12-17 som gäller. Bokning behövs ej.

Du hittar hela programmet här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *