Ackord till låtar – lär dig hitta rätt

Här ska det handla om hur man hittar ackord till låtar. Avsnittet skiljer sig från artikeln om ackord (läs) och artikeln om ackordanalys (läs) i bemärkelsen att jag här ämnar fokusera på de praktiska tekniker som man kan ta till när man vill hitta de ackord som passar bäst i en låt.

Det finns en del svenska hemsidor som lägger upp ackord till låtar, men långt ifrån alla täcks, och det är bara de allra populäraste som är lätta att hitta. Låt oss säga att du sitter vid pianot och vill hitta rätt ackord för att ackompanjera Adeles “Rolling in the Deep”. Hur gör du? Här kommer några sätt du kan ta till för att lista ut vilka ackord som passar!

Att skriva ackord till låtar

1. Vilken är bastonen?


Ett av de bästa sätten att lista ut vilket ackord som passar i vilken musikalisk fras är att lyssna efter bastonen i en inspelning av låten i fråga. Sedan kan du försöka nynna samma ton för dig själv (oftast innebär det att du får tänka tonen en oktav eller två uppåt först). Bastonen är nämligen i de allra flesta fall grundtonen i det ackord som ackompanjerar frasen. OBS! Så är inte fallet alla gånger – men ganska ofta fungerar det.


Så låt oss säga att du vill hitta ackordet i en fras, och du har identifierat bastonen – ett C. Då kan det vara på sin plats att prova ett C-durackord (eller C-moll, om det känns mer rätt) på pianot och lyssna om det känns rätt. Sedan får man dock tänka på att C:et kanske inte är grundtonen i just det ackord man letar efter. Kanske är det sjuan (i så fall kan man prova ett Dm7-ackord, som innehåller tonerna D, F, A och C) och kanske är det kvinten/femman (då passar kanske ett F-ackord, som innehåller tonerna F, A, och C).

2. Vilka toner sjunger artisten?

Ofta är artistens toner en bra ledtråd till vilket ackord som passar. Vi kan ta refrängen till “Rolling in the Deep” som exempel. I “We could have had it a-all!” kan vi höra ett nytt ackord när ordet “A-all” sjungs. Spelar man just de två “A-all”-tonerna på pianot visar det sig vara G och C. Kan det betyda att det passar med ett C-durackord kanske (C-E-G)? Troligen inte, eftersom refrängen låter dramatisk, och mer dyster än glad. Kan det då passa med ett C-mollackord (C-Eb-G)? Troligen!

Skriva ackord till låtar3. Att sätta ackord till låtar kan göras på ett förenklat sätt

En bra sak att komma ihåg är att man kan få ackord till en låt att fungera utan att de är exakt likadana som i originalet. Kanske hör du att originallåten har ett mystiskt ackordbyte på fjärde slaget i mitten av sticket, men kan inte identifiera ackordet hur mycket du än försöker. Prova att spela sista slaget med samma ackord som det tredje! Troligtvis fungerar det. Vissa av ackorden i populära låtar är bara dekorationer som man kan klara sig utan.

Att skriva ackord till låtar blir mer av en intuitionsgrej när man gjort det många gånger. Och allteftersom man lär sig mer om musikteori så lär man sig vilka ackord man ska leta efter (så fort man slagit fast vilken tonarten är). Kanske hittar man nya spännande kombinationer som inte fanns i originallåten?

Att skriva ackord till låtar på egen hand är ett utmärkt sätt att utvecklas musikaliskt. Man får bättre gehör, och bättre förståelse för musikens fungerande relationer och kombinationer. Om du inte känner för att prova är Ultimate Guitar en bra sida att hitta ackord till låtar på!

Artikel publicerad den 29 maj 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *