Sibelius eller Finale?

En vanlig debatt bland musiker är huruvida Sibelius eller Finale är notprogram number one. Jag som skriver här har själv provat båda programmen och är redo att ta upp lite för- och nackdelar hos båda. Jag ska också försöka lista några andra bra notprogram, men har du kommit hit för gratis musikprogram så använd den här länken till att ta dig till en mer lämplig artikel. Om du valt att stanna kan jag dock meddela att ren fakta om de två notprogram-jättarna kommer att finnas till ditt förfogande, samt ljudexempel från identiska kompositioner skrivna i både Finale och Sibelius.

Prisuppdatering, 2017


Sibelius – För en vanlig användare kostar Sibelius idag $600 att köpa loss, och$20 i månaden att prenumerera på. För studenter kostar det emellertid bara hälften så mycket, och är ännu lite billigare att prenumera på!

Finale – Även Finale kostar $600, men bara $350 om du är student eller kopplad till någon teologiska/religiösa institutioner.

OBS! Notera att den här jämförande artikeln är utdaterad. Den gäller Sibelius 5 och Finale 2009. För en mer uppdaterad uppfattning om programmen idag, besök Musikprogram.com.


PRIS:
Jag börjar med priset, så att ni som fortfarande är kvar kan få en chans att fly innan ni läst onödigt mycket. Sanningen är ju att både Sibelius och Finale kostar runt $600 vilket i skrivande stund är ca 4900sek. Vad som dock är mer glädjande är att flera olika rabatter erbjuds, till exempel student-rabatter. Sibelius, om jag inte minns fel, har dessutom utvecklat ett “Education“-program som är mer anpassat för musik-studenten. Men även Finale erbjuder diverse billigare alternativ, och finns numera också på SVENSKA, vilket är en mycket trevlig nyhet. Sedan ska man inte heller glömma att äldre versioner med största säkerhet är avsevärt mycket billigare, och ibland kan dessa tyckas bättre än de senaste. Jag själv väljer till exempel Finale 2008 framför Finale 2009, vilket är för att jag retat upp mig på ett par detaljer som egentligen kanske går att fixa (läs nedan). Sen om du har något av programmen sen tidigare så kan du inhandla en uppdatering, som naturligtvis också är betydligt billigare än att köpa en helt nytt paket.


ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Sibelius eller Finale?Sibelius och Finale har en betydligt trevligare sak gemensamt än priset. Det handlar om hur enkelt det faktiskt är att komma igång med användandet. Visst är det en stor fördel om du kan läsa noter hyfsat bra, men med tanke på att man alltid hör de toner man sätter in och ständigt kan lyssna på det man skrivit så är faktiskt dessa notprogram perfekta även om man vill lära sig noter! Jag har hört lite här och där att Sibelius faktiskt ska vara enklare att komma igång med, och visst gör hela upplägget med “keypad” och navigator att man väldigt snabbt kan smälta in i Sibelius-världen. Själv använde jag Finale först, och kanske fanns det irritationsmoment när det gällde att hitta lite då och då, men egentligen gick det över ganska snabbt. Något som Finale har är ju också en “Studio-view”, där du får master-kontroll över varje notrad, som i t.ex. GarageBand. Denna funktion finns såvitt jag vet inte i Sibelius. I vilket fall är det ett par riktigt välutformade musikprogram vi jämför. Kanske ska det sägas Sibelius känns smidigare när du skapar ett nytt projekt och när du sätter in noter, men playback (där du lyssnar på din musik) är enligt min ringa mening mycket skönare skapad i Finale, i Sibelius är playback onödigt hackig.

LAYOUT:

Layout får sitt eget lilla avsnitt, då åtminstone jag om sanningen ska fram inte står ut med att jobba på ett vitt notpapper med själlösa nothuvuden och grå bakgrund. Sibelius 5 har en snyggare standard-bakgrund, men efter ett par klick kan man få till en riktigt läcker arbetsmiljö i Finale 2009 och 2008. Sibelius erbjuder emellertid fler alternativ vad gäller noternas och förtecknens look. Kanske får Sibelius snäppet högre betyg här.

EXPORT AV MUSIK:

FinaleVad ska man säga? Ett par klick och du har en högkvalitets-ljudfil av din musik, både i Sibelius 5 och Finale 2009. Där noterar vi för övrigt också en förbättring från Finale 2008, då exporten tog betydligt längre tid. Absolut ingen förändring i ljudkvalitet sker vid exporten i något av programmen. Mycket höga betyg blir det här.

LJUDKVALITET:

Nu har vi kommit till det förmodligen mest intressanta avsnittet för oss som skapar egen musik. Här tänker jag lägga upp två ljudfiler, en med musik skapad i Finale, och en med samma musik skapad i Sibelius. Har alltså använt samma tre instrument (flöjt, oboe och fagott – en träblås-trio), och samma noter och förtecken i båda programmen. Kompositionen är väldigt enkel, så koncentrera er på att göra er egna bedömning!

Den övre var en Finale 2008-komposition, och den undre en Sibelius 5-komposition. Om jag har förstått saken rätt så använder Finale sig mest av instrument från “Garritan Personal Orchestra”, men erbjuder även “Tapspace virtual drumline”. Majoriteten av Sibelius-instrumenten kommer från M-audio Session, men även där finns Garritan och Tapspace- instrument. Utöver det erbjuder Sibelius även “Sibelius Rock and Pop Selection”. Vad jag tycker mig höra är att i Finale har de inspelade instrumenten mer efterklang, och tycks ha spelats in i en miljö med ganska mycket akustik. Detta ger en fylligare ton men instrumentens klang känns mindre externt påverkad i Sibelius. Däremot ska det läggas till att Finale har ett Ambience-verktyg där graden av efterklang kan justeras. Anledningen till att jag väljer Finale 2008 trots att jag har den nyaste versionen (2009) är att jag inte kommit på hur man kan skruva upp volymen ordentligt i den senare, och jag vet andra som haft samma problem. Kanske finns en enkel lösning men jag har inte hittat den.

Min slutgiltiga åsikt får bli att när det gäller dessa två musikprogram handlar det nog i de fleta fall om vilket man använder först. Jag började med Finale, och efter att ha prövat Sibelius ser jag egentligen ingen anledning till att byta. Jag kan ju redan Finale utan och innan och det känns helt enkelt inte värt mödan att lära sig ett till. Jag föreslår istället att du som inte provat något ännu väljer utifrån ljudexemplen ovan (eller läser ett par andra jämförelser, det finns tonvis av dem). Känner du att du vill ha ett helt annat notprogram, kanske lite billigare och med mindre att lära sig, kan jag rekommendera en utmärkt 10 i topp-lista som du hittar här. Lär dig mer om att skriva ny musik med notprogram i Komponera.se:s första artikel om ämnet.

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Musikprogram – en guide på Komponera.se.

Artikel publicerad den 25 januari 2009. Bearbetad 12 februari 2012 och 4 juli 2013.

3 Comments

  1. Kalman

    Både Finale Och sibelius är sk notskrivningsprogram och tonvikten ligge inte på ljudet. sibelius skriver mycket snygare och “riktigare*” layouter
    Ingen av dem kan fixa ljudet bra. Tilld et behövs samplade ljud av riktiga instrument o Garitan är inte det bästa.
    Sk. seqvencer program är just gjorda för att fixa ljudet men skriver ut noterna sämre och krångligare. De kan däremot fixa ljudet genom att ta in nästan vilka som helst ljudsamplingar, tabeller olika nam på samma sak.
    Programtyperna har närmat sig varandra senaste åren. Franska Harmoni är jättebra om det inte var för det typiska “franska” som vi känner igen från deras bilar. Plottrigt. Men fungerar annars smidigare.
    Sedan finns det ett helsvenskt program, dyr, å totalt annorlund, vänder sig direkt till musiker, skolade, men den har fantastiska återgivningsegenskaper. Dvs de spelar som riktiga levande människor trots samplade ljudet. Nackdel, det är svårt att komma igång, inte intuitivt annat är för dirigenter.

    Trots allt är det som vanligt en smak sak. Alldeles beroende på vilken sorts musik man skall skriva och vilka instrument man tänker använda. Det är lite overkill att ha bra kvalite på samplingar av ljud när instrumenten i sig är elektroniska, det finns alltså inte en naturlig klang -karaktär från början. Annat med akustiska instrument där det är viktigt att samplingarna, Wave table, har hög kvalite.

    Reply
  2. krister

    Det finns ett proffsprogram som heter Presonus Studio One
    det kan hantera nästan allt men är väldigt dyrt

    Reply
  3. Anders

    Jag har vid några tillfällen under det senaste decenniet (!) testat demoversioner av både Finale och Sibelius, men inte fallit för någon av dem. Jag var väldigt nära att köpa en licens av Sibelius för ett år sedan, men insåg att det inte är det notskrivningsprogram jag vill ha.

    Alltså har jag varit trogen mitt NoteWorthy Composer sedan 1996. Det är ett budgetprogram som kostade $39, tror att det idag kostar $49. Man får göra en hel del handpåläggning för att noterna ska bli riktigt snygga, men till dess fördel ska sägas att den som köpte en licens för 10 år sedan fortfarande får fria uppdateringar, och att senare versioner blir alltmer kompletta. Inte lika kompletta som programmen för 4000 kr och uppåt, men ett program man kan köpa nedladdningsbar version för under 400 kr kanske man inte ska räkna med har alla finesser.

    Det finns förstås fler budgetprogram på marknaden, och det är möjligt att dessa snarare ska ställas mot de fåtal helt gratis program som tillhandahålls, men jag är än så länge tillräckligt nöjd för att inte uppgradera till ett proffsprogram trots att jag mer än väl skulle ha råd.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *