Komponera.se - Lär dig skriva egen musik

- lyssna och lär av ny musik, lär dig ackord, kolla in musikteori, studera notprogram, lär dig skriva låttexter och mer därtill!

Hem | Pianomusik | Gitarrmusik | Notprogram | Midi sequencer | Sångtexter | Ackord | Musikprogram | Musikteori

Main contents

Gratis Noter:

Av alla gratis ting torde gratis noter vara bland de svåraste att få tag på. Det är nästan lika svårt som att hitta gratis mat. Att hitta ackordanalyser för olika låtar är ingen konst, men just noterna är väl skyddade. Emellertid finns det väldigt bra ställen att hitta riff och liknande som kan vara till stor hjälp. Låt oss se oss omkring lite grand:

En av de bästa platserna online där gratis noter finns att finna är 8Notes. Utifrån allt från instrument till musikgenre kan du navigera genom ett hav av noter. I många fall handlar det bara om riff, det vill säga korta sekvenser som ger låten sin karaktär. Med hjälp av dessa kan man dock ta sig en bra bit. Men sedan finns det ett stort förråd med hela PDF-filer, flera av vilka är gratis.

För att ta ett exempel: många anser att Faurés Requiem är den bästa dödsmässan som någonsin skrivits, och bland de vackraste partierna har vi stycket "Pie Jesu" (inte att blanda ihop med Andrew Lloyd Webbers stycke med samma namn). Via ett enkelt klick från komponera.se, här, så har man full tillgång till styckets pianonoter och sångnoter, helt gratis. Man kan dessutom lyssna på musiken och följa med i noterna (läs mer om notläsning här).

Bland andra verk till vilka noter finns gratis märks Puccinis legendariska "Nessun Dorma", "Swing low, sweet chariot", "Greensleeves", och "Toreador" från Carmen. Totalt finns det över 4000 noter gratis, om man bara räknar sångnoterna. Noter för mängder av instrument finns också till godo.

Sedan finns också alternativet att prenumerera på 8Notes, vilket kostar en fascinerande liten summa. Gör man det har man tillgång till praktiskt taget allt. Ett problem är naturligtvis att nu för tiden vill vi ha allting gratis och ryggar därför tillbaka så fort vi ser att någonting kostar, oftast utan att ens kasta en blick på priset. Kostar det så, nej! Det går som en nervreaktion, som en föreläsare jag har lyssnat på skulle ha uttryckt det. Faktum "betala" stimulerar denna nerv och svaret från hjärnan blir ett blixtsnabbt nej. Reaktionen kan således sammanfattas med ordet "Betalanej!"

Men om man bara någon gång skulle få för sig att tänka en extra gång så kanske man lägger märke till en sådan sak som att man kan få tillgång till tusentals och åter tusentals noter på världens bästa musikstycken varje år för priset av en hyfsad T-shirt. Vi pratar skämtsamt billiga kvalitets-noter i PDF-format!

8Notes är inte den enda sidan som erbjuder gratis noter. En annan utmärkt sida går med namnet musicnotes.com. Där finns det en undersida med "free sheet music" vilket råkar vara det vi är ute efter. Processen behövlig för att få tillgång till dessa noter involverar installerandet av Musicnotes viewer och i vissa fall Guitar Guru. Efter det är det bara att välja och vraka i ett hav av gratis noter.

Eftersom det är väldigt populärt att leta noter på nätet så finns det också rikligt med notsidor, jag tipsar bara om de två jag finner absolut bäst. Det finns också svenska sidor för er som tycker det är jobbigt med engelska (men notspråket är ju lika överallt, så jag misstänker att ingen har några större problem med det).

Hoppas detta har varit till hjälp, och jag rekommenderar starkt komponera.se's avsnitt om musikteori om ni vill lära er mer om noter. Gratis är för övrigt ett av svenskans vackraste ord. Det är ingen åsikt utan ett faktum.

  • Musiktips
  • Startsidan
  • ← Om skribenten

    Oliver Lindman

  • f. 1991, Uppsala
  • Studerar på Katedralskolan, Uppsala
  • Startade Komponera.se för att hitta andra intresserade, hjälpa andra intresserade samt skapa andra intresserade av att skriva musik
  • Kontakt: [email protected]