Datormusik i fem steg

Välkommen till en artikel om datormusik, och hur man på bästa sätt utvecklas inom denna skapandeform. Jag väljer den annorlunda termen “skapandeform”, eftersom jag med “datormusik” (eller “digital musik”) inte åsyftar någon egentlig musikgenre utan istället tillvägagångssättet.

Det finns givetvis olika sätt att ta sig an musikskapande med datorn som hjälp, och det som står här är ingenting som är skrivet i sten. I den här artikeln kommer jag inte gå igenom sådana saker som musikprogram och musikutrustning, eftersom dessa områden redan är uttjatade i avsnittet om program och avsnittet om inspelning. Få istället tips om sådant i de länkade avsnitten efter du läst klart denna artikel!

Med Datormusik i fem steg åsyftar jag en metodisk och lugn approach till digitalt musikskapande där det huvudsakliga budskapet väl egentligen är “ligg inte före dig själv”. Tänk på att skapandet måste prioriteras, och inte utrustningen. Alltför många börjar med de dyra programmen och de mest eftertraktade ljudkorten, med planen att lära sig skapa när hela studion är på plats. Effekten blir ofta istället att man blir fast i en köpkavalkad där den ena mjukvaran kräver den andra hårdvaran och så till slut sitter man på en DAW (Digital Audio Workstation) med det dyraste sequencerprogrammet, samplebibliotek för tusentals och åter tusentals kronor, MIDI-keyboards med alla funktioner, superljudkortet, och arton SSD-hårddiskar … och man har fortfarande inte lärt sig komponera. Tänk på att skaparen av den där superläckra kompositionen du såg i den där Youtubevideon inte bara kan få det att låta sådär för att han eller hon har rätt utrustning …

Datormusik i fem steg


1. Prova ett gratisprogram! 

Det finns jättebra program som du kan använda helt gratis. De bästa exemplen är väl Ardour och Audacity. Med dessa program kan du prova olika effekter, arbeta med befintliga ljudfiler, och helt enkelt prova dig fram i ljudvärlden! Utan att det behöver kosta dig en krona! Är du Apple-användare finns också GarageBand att tillgå.

2. Börja arbeta med loops.

Nästa smarta steg är att införskaffa ett program där du har tillgång till en liten bank av förinspelade loopar, så att du kan skapa ditt eget arrangemang. Då krävs det inte att du bygger upp varenda liten ton från ingenting. Detta är ett utmärkt sätt att bekanta sig med större musikaliska strukturer. Hur är en låt uppbyggd? Vad för musikaliskt “beslut” krävs för att den där övergången ska låta bra? Om du är Macanvändare så är det bästa program du kan gå till GarageBand, som ingår i iLife och således inte borde kosta dig något extra. För Windows finns många väldigt billiga program (kolla exempelvis Musikprogram.com).

3. Bekanta dig med instrument och teori

Något som kan fungera väldigt bra här att faktiskt införskaffa ett notprogram. Det finns få bättre sätt att bekanta sig med musikinstrument. Vad kan man förvänta sig av dem? Vad har de för begränsningar? Nu kostar dessa program också en del, och är man inte så intresserad av noter så är ett annat vettigt steg att skaffa en MIDI-keyboard. Många musikprogram som har ett loopbibliotek har också ett bibliotek av VST-instrumentljud, som du kan spela in med hjälp av en keyboard i ditt arrangemang. Kanske måste du ta steget upp från steg två och skaffa ett dyrare sequencerprogram (på nivå Logic, Sonar, eller Cubase kanske?) Måhända kommer du slås över att alla instrument inte låter överdrivet äkta, men ha tålamod! Vid det här stadiet har du nog redan lagt ut några tusenlappar och kan kanske överleva ett par månaders experimenterande och utforskande?

Datormusik

4. Bättre hårdvara?

Steg fyra och fem kommer att flyta ihop här, men jag tyckte “i fem steg” lät bättre än “i fyra steg”. I vilket fall – innan du börjar leta reda på instrumentbibliotek som har bättre ljud än de som ditt sequencerprogram erbjuder kanske du behöver ett annat ljudkort? Kanske behöver du ersätta MIDI-keyboarden? Utöka hårddiskutrymmet? Skaffa en snabbare hårddisk (SSD-hårddisk)? I sorgligt många fall händer det att man kommer fram till att ens gamla dator kanske inte heller räcker till. Nu är du å andra sidan på den nivån så det kan vara värt att investera lite i det du älskar att göra!

5. Bättre mjukvara?

Idag finns det så kallade sample libraries (samplebibliotek), med vilka du kan skapa musik som bara riktigt tränade öron skulle döma ut som datormusik. Det krävs förstås tålamod, träning och skills, men man ska ha i åtanke att mycket av den musik som du kan höra i din favorit-TV-serie kan ha skapats av en person i en hemmastudio. Om ens några av instrumentljuden är inspelade för ändamålet med verkliga instrument så är det med säkerhet en minoritet av dem.

Samplebibliotek kostar ofta flera tusen, men även här finns det billigare varianter. Man får välja och vraka beroende på budget och vad man ämnar skriva för. Sedan när man har köpt ett så kanske man inser att hårdvaran måste bättras på på något hörn? När tusenlapparna börjar rinna iväg – tänk dig då att datormusik är för dig som musikinstrumentet är för instrumentalisten. Bra instrument, och att hålla efter dem, kostar tusenlappar. För samma summa kan du få tillgång till hundratals instrument – i form av samples!

Artikeln publicerades den 6 augusti 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *